DØGNVAKT
32 73 59 40
"I tre generasjoner og 70 år har vår familie bistått andre familier i Kongsberg og omegn som har mistet noen de er glade i."
- Leif Josef Borgersen

Å miste et barn
Noe av det vanskeligste man kan oppleve er å miste sitt kjære, lille barn – enten i mors liv, ved fødsel eller i barnets første leveår. Midt i sorgen er det mye man må ta stilling til, og man må planlegge en eventuell seremoni. Vi har forståelse for at dette kan være belastende, og vil bistå dere gjennom hele prosessen. Dere kan føle dere trygge i møte med våre konsulenter.
Gravferd for et barn
Når dere skal bestemme dere for hvordan dere vil ta endelig avskjed med barnet deres, er det viktig at dere
lytter til dere selv og hverandre. Dere skal også vite at dere er midt i en prosess hvor det er vanlig å skifte mening mange ganger underveis.
Planlegging av den endelige avskjeden gravferden, er noe av det siste dere kan gjøre for barnet. Tenk nøye gjennom hvordan dere ønsker at gravferden skal være
Det finnes ingen begrensning på hvor gammelt et dødfødt barn må være for å kunne gravlegges. Dere kan gravlegge barnet deres selv om det har dødd svært tidlig i svangerskapet dersom dere ønsker det.
Dersom dere ikke føler behov for å gjennomføre noen seremoni eller ønsker å ordne med gravferden selv, vil
sykehuset i samarbeid med kirkegårdsmyndighetene sørge for at det dødfødte barnet blir gravlagt i anonym, umerket grav i minnelund, eller eventuelt i egen minnelund for barn der hvor dette finnes. Ved enkelte sykehus har de et fullmaktsskjema som dere skriver under på, og som dokumenterer valget dere har gjort i forhold til gravsted.

Økonomi
Når et medlem i Folketrygden dør, ytes det behovsprøvd gravferdsstønad med opptil et beløp som fastsettes av
Stortinget. (Full gravferdsstønad). Gravferdsstønaden gis uten behovsprøving dersom avdøde var under 18 år.
Stønaden kan ikke settes høyere enn de faktiske utgiftene til gravferden. Ref. folketrygdlovens §7-2 Gravferdsstønad.
Gravsted

Dersom dere velger å opprette et eget gravsted, er det noen ting dere bør ta stilling til: Enten kan dere ha en tradisjonell, enkel grav med gravstein og beplantning. Alternativt kan man velge et dobbelt gravsted, gjerne kalt familiegrav. Dette valget vil som oftest medføre noen ekstra kostnader i forhold til feste av gravstedet.
Dersom man gjennomfører en kremasjon kan man velge ut et eget urnegravsted med gravstein. Vi gjør oppmerksom på at det kun er en person som kan stå som fester for selve gravstedet. Man kan også velge en anonym grav/minnelund for sitt dødfødte barn.
Seremoni
Som foreldre må dere ta stilling til om dere ønsker involvering fra prest og kirken når det gjelder selve seremonien.
Alternativt er det mulig selv å ha ansvar for innholdet i seremonien, benytte seg av livssynsnøytral seremonileder eller eventuelt seremonileder fra andre trossamfunn. Ved kirkelig seremoni avholdes denne gjerne i kirke eller kapell. Sykehusene disponerer ofte egne kapeller som kan være egnet for avskjedsstunder for små barn. Tilgang til å bruke kirke fordrer som oftest en seremoni i regi av Den norske kirke eller andre godkjente trossamfunn i kirkene på aktuelt sted.